Potřebné nástroje: skleněná louhovací konvice, kvalitní sítko, čajová konvička.

Čajové lístky vložíme do nahřáté skleněné konvice. Pokud chceme čaj luhovat pouze na jeden nálev, použijeme množství 1g/1dcl, ale lépe je čajem nešetřit a použít alespoň 1,5g / 1dcl. Tedy na klasickou konvici o obsahu 0,5dcl použijeme 5-8gr. Větší množství je obzvláště vhodné v případě, že plánujeme čajové lístky použít i na druhý, třetí nebo čtvrtý nálev.

Dále postupujeme podle kroků:

1) Průliv listu:

Jednoduchý krok, který lze i vynechat, ale pokud ho přijmete za svůj, velice se Vám vyplatí.

Průliv listu lze použít nejen při přípravě vysoce kvalitních čajů, ale i u základních čajů Vás mile překvapí svým účinkem.

Postup je takový, že čajové lístky ve skleněné konvici prolijeme horkou (80-100ºC) vodou, kterou následně ihned vylijeme. Čajové listy se nejen pročistí od všudypřítomného prachu, ale také zahřejí a připraví se k louhování.

2) Louhování:

Nahřáté čajové lístky zalijeme správně horkou vodou, přikryjeme víčkem a louhujeme. Čaj se v skleněné konvici louhuje ideálně. Voda k listům může ze všech stran, mohou se bez problémů rozvinout a v nálevu zvolna krouží – plují. To vše urychluje čas potřebný k vytvoření skvělého nálevu. Louhující se lístky je dobré alespoň jednou lehce promíchnout, stačí uchopit konvici za ouško a několikrát zlehka zakroužit.

Pokud jsme čajový list před louhováním prolili horkou vodou, tak počítejme na 1. nálev 0,5 – 1,5 minuty. Pokud ne, přidejte k době luhování 1 minutu.

Čas samozřejmě závisí na druhu čaje, na množství čajových listů, na teplotě vody, a na chuťových preferencích. [1]

Výhodou skleněných konvic jejich průhlednost. V průběhu louhování snadno (po troše cviku) poznáme dobře připravený čaj podle barvu nálevu, nejlépe prohlížením skrze sklo proti čistému světlu. Také chování lístků prozradí, v jaké fázi louhování se právě nacházíme.

2) Slévání:

Ve chvíli, kdy je čaj hotový, jej co nejrychleji přelijeme přes kvalitní a rychle protékající sítko[2] do přichystané, nejlépe nahřáté konvice. Vhodná sítka jsou bavlněná, nebo nerezová (z kvalitního neaktivního kovu).

Funkce sítka v toto způsobu přípravy čaje je taková, aby umožnilo rychlé slití nálevu, a zachytilo maximální počet i těch nejmenších lístků.

A můžeme servírovat.

3) Uchování lístků a další nálev

Vylouhované lístky kvalitního čaje snesou bez problémů jeden, i více dalších nálevů. Aby i u nich byla naše spokojenost zachována, uchováváme je, a další nálevy připravujeme podle několika jednoduchých zásad.
Schovávat si lístky na další nálev lze pouze po omezenou dobu, maximálně pár hodin. Je třeba si uvědomovat, že ve vlhkých, zahřátých, čajových lístcích se po vychladnutí okamžitě začnou rozbíhat procesy kvašení a tlení[3].
Druhý nálev připravíme zcela podle výše uvedeného návodu. Vynecháme pouze průliv listu, a lehce zkrátíme dobu louhování. Od třetího nálevu je třeba dobu louhování prodloužit, a to až dvojnásobně. Záleží na klasické čajové trojčlence (čas X teplota X gramy).

A hlavní zásada na konec: „z čajových lístků je dobré získat maximum potěšení, ale jakmile se chuť, charakter a čchi dalších nálevů dostává pod úroveň nálevu prvního, je lepší následovat slova klasika čajové kultury, Mistra Tonga a:

„Začni nový život, ... nový příběh, s ... novým čajem“

(Mistr Tong, volně přeložil Seraf)



[1] viz. čajový zákon vztahů: „Množství listu X Doba louhování X Teplota vody“

[2] Sítkům bude věnována speciální kapitola, která pojedná o jejich materiálech, a o práci s nimi.

[3] Uchovávání lístků bude věnována speciální kapitola, která pojednává o tom, jak s již vyluhovaným listem nakládat

 

 

Další informace