Čajová moudrost ....
Čaj... to je fenomén.
Okolo čaje, čajování, čajové kultury se obestírá aureola tajuplnosti, tak trochu mistrovské, nadto množství mýtů, pověstí, a předsudků. Také představ, jak je obtížné dobře si čaj připravit.
Ve skutečnosti jsou tyto věci v podstatě jednoduché a jasné.
Tento miniseriál nazvaný Čajová moudrost překlene snad pohádky a nejasnosti, a povede Vás k tomu, jak dobře a správně čaj nakupovat, uchovávat, připravovat a užívat. A jak dostat z kvalitních i méně kvalitních čajů maximální chuťové potěšení a co nejvíce povzbuzení. Snad to přijde někomu k užitku.
Příprava čaje... jak „správně“ na to.
Přes veliké množství návodů a postupů, jak správně připravit čaj, kolik gramů, jak teplou vodu použít a jak dlouho čaj louhovat, neexistuje jediný správný způsob přípravy čajů. Absolutně ne.
A jakkoli toto tvrzení může milovníky jasných návodů a správných postupů případně znejistit, věřte že je vlastně velice osvobozující.
Pro to, abyste se stali mistry v přípravě čaje, nebo alespoň spokojenými uživateli se stačí řídit několika málo přirozenými čajovými zákony, a zbavit se čajových předsudků a pověr.
Vše je velmi logické, jasné a pochopitelné.
O čajových předsudcích a zákonitostech přípravy se budu zmiňovat volně v textu, a také jim věnuji samostatnou kapitolu.
Kapitoly Čajové moudrosti o přípravě čajů jsou řazeny od nejběžnějších způsobů přípravy čajů, přes více tradiční, až k těm nepříliš známým.
Jednoduchá příprava čaje - louhovací konvice
Jeden z nejběžnějších způsobů přípravy, vhodný když je potřeba větší množství čaje a k nerušenému popíjení poté.
|